Det brukar finnas gott om lediga jobb för den som är utbildad sjuksköterska men trots det är det många som har svårt att hitta rätt. För att enklare hitta något som passar egna behov och önskemål kan det vara bra att veta mer om vilka alternativ som faktiskt finns – där två exempel är att antingen leta en fast anställning på någon form av vårdinrättning, eller att välja att arbeta för ett bemanningsföretag. Läs mer om jobb som sjuksköterska nedan.

Anställning på vårdinrättning

Som sjuksköterska finns möjlighet att söka och få jobb på olika typer av vårdinrättningar. Det finns ofta både vikariat och fasta tjänster lediga eftersom det råder brist på just sjuksköterskor på många olika platser runt om i landet.

Det kan finnas en trygghet i att vara anställd på en och samma arbetsplats men tyvärr innebär det, på grund av den stora bristen, en stor arbetsbelastning för många. För en del passar det inte medan andra tar varje chans som ges att få jobba så mycket som möjligt.

Jobb som sjuksköterska hos bemanningsföretag

Det finns även andra möjligheten att arbeta för ett bemanningsföretag. Ett sådant företag hyr ut både läkare, sjuksköterskor och annan typ av vårdpersonal för olika uppdrag, som kan finnas både i Sverige och i Norge.

Det finns flera fördelar med att söka jobb som sjuksköterska hos ett bemanningsföretag, bland annat dessa:

  • Möjlighet att styra arbetstiderna själv
  • Bättre betalt
  • Större variation

Förutom att själv styra över arbetstider så finns även möjlighet att själv välja uppdrag, till exempel utifrån var dom finns tillgängliga. Någon med familj kanske främst vill arbeta nära hemmet medan en som inte har familj kan tänka sig uppdrag runt om i hela landet.

Att arbeta som sjuksköterska hos ett bemanningsföretag kan alltså ses som mer flexibelt men det är förstås inte något som passar för alla.

Vilka krav finns?

För att få jobb som sjuksköterska krävs såklart en utbildning. En sjuksköterskeutbildning på grundläggande nivå är tre år lång och finns att läsa vid flera olika högskolor och universitet. När utbildningen är slut får den blivande sköterskan ansöka om sin legitimation via Socialstyrelsen. Därefter är det bara att ge sig ut och leta efter passande anställningsform.